Polecane pizze dla wielbicieli bekonu
Mówiąc o daniach kuchni włoskiej nie sposób pominąć pysznej, aromatycznej pizzy. Ze względu na to, że potrawa może być przygotowana z dowolnymi dodatkami, zalicza się do dań uwielbianych przez wiele osób. Występuje zarówno w wersji tradycyjnej, jak i wegańskiej lub wegetariańskiej. Może być również przyrządzona na bazie bezglutenowej mąki, a nawet pozbawiona drożdży! Tym razem przyjrzyjmy się propozycjom dla smakoszy pizzy z bekonem.
Prawdziwa włoska pizza na zamówienie
Samodzielne przyrządzenie smacznej pizzy nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Właśnie z tego powodu większość osób kieruje swoje kroki do restauracji serwującej dania kuchni włoskiej lub po prostu zamawia pizzę na wynos. Ciężko jest bowiem odtworzyć charakterystyczny smak potrawy w warunkach domowych. Na aromat dania ma także wpływ technika przygotowywania, bowiem w niektórych lokalach jest ono wypiekane w specjalnym piecu opalanym drewnem. Chcąc więc zasmakować prawdziwej, włoskiej pizzy warto zamówić jedzenie na dowóz.
Najchętniej wybierane dodatki do pizzy
Trudno wyobrazić sobie pizzę bez gęstego pomidorowego sosu, mozzarelli oraz świeżej bazylii. Jednak potrawa nie zdobyłaby globalnej popularności, gdyby nie możliwość dobierania dowolnych dodatków. Prym wiodą składniki mięsne i warzywne. Wśród najpopularniejszych wymienia się: szynkę parmeńską, pepperoni, salami oraz bekon. Ten ostatni cieszy się szczególnym uznaniem wielu smakoszy pizzy mięsnej. Wędzony bekon tworzy doskonałe kompozycje smakowe z innymi rodzajami mięsa oraz warzywami, takimi jak: czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, papryka czy kukurydza. Doskonale współgra z pieczarkami, a także innymi grzybami.
Jak podkreśla pracownik pizzerii Złoty Róg w Płocku: Bekon jest jednym z chętniej zamawianych składników mięsnych. Należy mieć jednak na uwadze, że nieco różni się on od popularnego w naszym kraju boczku. Bekon charakteryzuje bardziej zwarta struktura, co oznacza, że zawiera znacznie mniej tłuszczu. Dzięki temu jest chrupki i niezwykle aromatyczny.
Jak skomponować smaczną pizzę z bekonem?
To, w jaki sposób skomponujemy pizzę zależy od naszych osobistych preferencji. Wiele włoskich pizzerii posiada w swojej ofercie własne propozycje, ale zapewnia również możliwość dowolnego wyboru składników. Pizza z bekonem może być serwowana zarówno w wersji łagodnej, jak i ostrej. Aby miała doskonały smak, warto zestawić mięsny dodatek z kilkoma rodzajami sera (np. mozzarellą i parmezanem), a także salami, szynką lub kawałkami smażonej piersi kurczaka. Aromat bekonu idealnie harmonizuje się zarówno z oryginalnym sosem z włoskich pomidorów, jak i łagodnym sosem śmietanowym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana