Artykuł sponsorowany

Pieprz i sól - podstawa każdej kuchni

Pieprz i sól - podstawa każdej kuchni

Każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał jakikolwiek posiłek wie, że nie może on obyć się bez odpowiednich przypraw. W sklepach znaleźć można ich mnóstwo, od tych powszechnie znanych, po najbardziej egzotyczne. Jednak żadna potrawa nie może obyć się od dwóch, znanych od wieków przypraw – pieprzu i soli. Udowadniamy, że są one podstawą każdej kuchni.

Skąd się wzięła sól?

Złoża soli są pochodzenia morskiego. Powstały przez suchy i gorący klimat, który panował w prawie całej Europie 250 mln lat temu. Wówczas woda morska zagęszczała się, a powstałe w wyniku tego roztwory soli opadały na dno, gdzie wpływała do nich morska woda i dochodziło do odparowywania soli. W ten sposób wzrastało stężenie, a w wyniku różnej rozpuszczalności substancji zawartych w morskiej wodzie powstawał kolejno wapień, dolomit i gips.

Sól była wymywana przez wodę morską najpierw z warstwy spodniej morskiego dna. W efekcie procesów tektonicznych dochodziło do nawarstwiania się piasku i stopniowego zmniejszania się odpływu gęstej wody. W ten sposób stężenie zaczęło wzrastać, a wraz z nim dochodziło do krystalizowania się soli kamiennej. Ten proces powtarzał się wielokrotnie przez wzrost poziomu wody w morzu spowodowany procesami geologicznymi.

Złoża soli w Polsce powstały około 225-210 mln lat temu w procesie parowania morza cechsztyńskiego, a najstarsze ślady eksploatacji soli ze słonych źródeł pochodzą z VII-VIII wieku p.n.e.

Skąd wziął się pieprz?

Pieprz czarny, czyli najczęściej stosowana odmiana pieprzu, pochodzi z południowo-wschodnich Indii. Aktualnie uprawiany jest w rejonach tropikalnych, w których panuje wilgotny i gorący klimat.

Pieprz był ceniony już w starożytnym Rzymie. Wówczas przypisywano mu właściwości lecznicze, ale także używano go jako przyprawy. Często stosowano go w połączeniu ze słodkimi potrawami. Podobno ulubionym przysmakiem Nerona był chleb z miodem i pieprzem. W Europie pieprz pojawił się w XII wieku i do dziś jest jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie.

Dlaczego sól i pieprz są podstawą każdej kuchni?

-Choć obecnie mamy dostęp do wielu ciekawych przypraw, to jednak żadna potrawa nie może obyć się bez soli i pieprzu. W zasadzie wystarczą nam te dwa składniki, aby wzbogacić smak dowolnej potrawy. Dawniej przyprawy te były na tyle kosztowne, że ich posiadanie świadczyło o bogactwie. Teraz, na szczęście, sól i pieprz są na tyle niedrogimi przyprawami, że pozwolić może sobie na nie każdy. Co więcej, występują w różnych rodzajach, a każdy z nich ma inne właściwości – wyjaśnia nasz rozmówca

W sklepach spożywczych bez problemu znajdziemy teraz takie rodzaje soli, jak sól morska, jodowana, himalajska, a nawet cytrynowa. Z kolei pieprz może być czarny, zielony, biały lub mieszany. Wybór odpowiednich rodzajów soli i pieprzu zależeć powinien od waszych preferencji i potrzeb. Warto jednak wiedzieć, że najzdrowszą solą jest ta morska lub kamienna po procesie oczyszczania. Warto jednak używać jej rozsądnie – sól w zbyt dużych ilościach nie jest korzystna dla zdrowia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.