Jaki kamień najlepiej nadaje się na blat kuchenny?

Chociaż sercem każdej kuchni jest stół, to cały ciężar prac przejmuje na siebie blat kuchenny. Każdego dnia poddajemy jego powierzchnię licznym próbom, ale też zależy nam, by prezentował się gustownie i nie odstawał od reszty wystroju kuchni. Jeśli poszukujemy materiału do wykonania kuchennego blatu, który będzie ładnie wyglądał i znosił bez uszczerbku codzienne użytkowanie, to powinniśmy zwrócić się ku propozycjom z kamienia.

Granitowy blat kuchenny

Granit w naszej kuchni

Kamień naturalny to surowiec chętnie wykorzystywany do wykończenia wnętrz. Z jego zalet możemy się cieszyć w każdym pomieszczeniu. Jednak spośród dostępnych typów kamienia to granit wyróżnia się właściwościami sprawiającymi, że sprawdza się on idealnie jako materiał na blat kuchenny. Przewyższa on pozostałe surowce odpornością na uszkodzenia mechaniczne.

Niestraszne są mu zatem bardziej lub mniej przypadkowe uderzenia. Doskonale znosi działanie wysokiej temperatury. Nie zniszczymy go, jeśli postawimy na nim gorący garnek bez podstawki. Zwarta struktura granitu chroni go przed wilgocią. Natomiast substancje aktywne znajdujące się w produktach spożywczych nie wywołają trudnych do usunięcia plam. Granit znajduje też zastosowanie w produkcji blatów kuchennych także z tego powodu, że nie wymaga impregnowania środkami chemicznymi. Dzięki temu zyskujemy powierzchnię wytrzymałą i bezpieczną dla żywności i naszego zdrowia.

Jednocześnie ten kamień naturalny pozwala się formować w dowolne kształty. Możemy jego brzeg przyciąć w kształt łuku lub bardziej skomplikowaną linię. Granit, chociaż jest kamieniem naturalnym, to zachwyca ilością dostępnych barw. Możemy więc znaleźć surowiec kolorze szarości, beżu, zieleni, różu i czerwieni. Dostępne są też odmiany grafitowe, antracytowe oraz brązowe. Niepowtarzalnego uroku dodają nieregularnie rozkładające się wybarwienia przyjmujące niekiedy postać gęściej lub rzadziej biegnących linii i żyłek.

Pomysłowość natury nie zna ograniczeń, więc jesteśmy w stanie dopasować blaty z granitu do kuchni utrzymanej w każdej tonacji kolorystycznej bez względu na styl aranżacji. Wówczas blat kuchenny będzie harmonizował z wykończeniem pozostałych mebli albo odważnie z nimi kontrastował. Wybierając do kuchni blat z granitu, musimy pamiętać, że jest to dość ciężki surowiec. Dlatego szafki pod nim powinny mieć wzmocnioną konstrukcję.

Konglomerat kwarcowy – również warty uwagi

Konglomerat kwarcowy powstaje jako mieszanka drobin kwarcu, granitu, niekiedy szkła i pigmentów scalonych żywicami poliestrowymi. W ostatecznym rozrachunku stanowi on produkt składający się niemal w 90% ze składników naturalnych. Charakteryzuje się też niemal tymi samymi właściwościami co naturalni protoplaści.

Blat kuchenny wykonany z konglomeratu wykazuje odporność na uderzenia oraz wpływ wysokiej temperatury. Nie szkodzi mu działanie promieni UV. Ścisła struktura chroni go przed chłonięciem wilgoci. Ponadto blaty z konglomeratu ułatwiają wprowadzenie ciągłości w zabudowie bez zespoleń. Właściwość tę doceniamy w kuchniach o mniejszej powierzchni wymagających często zastosowania nietypowych rozwiązań – mówi pracownik firmy Mile Stone, zajmującej się produkcją wyrobów z kamienia i konglomeratu.

Konglomerat jako materiał syntetyczny niemal rozpieszcza nas bogactwem wersji kolorystycznych i deseni. Możemy więc wybrać materiał imitujący naturalny kamień lub podkreślający swój industrialny charakter. Natomiast konglomerat jest o wiele lżejszy od naturalnego granitu.

Niezależnie od tego, czy wybierzemy do kuchni blat z granitu, czy z konglomeratu kwarcowego, możemy być pewni, że poczyniliśmy słuszną inwestycję, z której będziemy zadowoleni przez długie lata.

śr. ocena 0 / głosów 0