Jak przechowywać mleko?
Mleko jest jednym z najzdrowszych, a jednocześnie najszybciej psujących się produktów spożywczych. Konieczne jest więc jego odpowiednie przechowywanie. Okazuje się, że nie każde mleko trzeba przechowywać w lodówce, a nawet jeśli je tam umieszczamy – zazwyczaj robimy to źle! Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać mleko krowie oraz w jakim czasie należy je spożyć.
Kupujesz mleko w sklepie, wracasz do domu i umieszczasz je na drzwiach lodówki? To błąd! Okazuje się, że większość z nas go popełnia, nie mając świadomości, że mleko potrzebuje odpowiedniej temperatury przechowywania, aby na jak najdłużej zachowało swoją świeżość i smak.
Jakie mleko znajdziemy na sklepowych półkach?
Każde mleko, które znajdziemy na sklepowej półce zostało w mniejszym lub większym stopniu poddane procesowi obróbki. To ważne, ponieważ mleko prosto od krowy może być szkodliwe dla człowieka! Mogą znajdować się w nim przetrwalniki wielu chorób, a także pozostałości antybiotyków lub innych substancji podawanych krowom w lekach lub pożywieniu. Z tego względu wykonuje się badania analityczne, które mają na celu określenie składu mleka oraz przydatności do spożycia. Jeżeli wszystko jest w porządku mleko może trafić do mleczarni, gdzie zostaje poddane procesom technologicznym umożliwiającym stworzenie gotowego produktu.
Tłuszcz mleczny jest lepiej trawiony przez organizm jeśli zostanie poddany procesowi homogenizacji – mówi specjalista z firmy TOMLAB – Pasteryzacja lub sterylizacja umożliwia unieszkodliwienie mikroorganizmów. Tym samym w wyniku działania tych procesów mleko krowie jest nie tylko bardziej strawne, ale również bezpieczne i może być sprzedawane w sklepach. Na półkach w sklepie znajdziemy więc dwa rodzaje mleka: świeże, czyli pasteryzowane oraz mleko UHT.
Przechowywanie mleka świeżego
W przypadku mleka świeżego konieczne jest przechowywanie w lodówce, także przed otwarciem butelki. Pozostawione w ciepłym miejscu może zepsuć się nawet w ciągu kilku godzin. Najlepiej od razu po przyjściu do domu włożyć je do lodówki – jednak nie na półkę znajdującą się na drzwiach lodówki! To najcieplejsze miejsce w całej chłodziarce, do tego narażone na zmiany temperatur związane z otwieraniem drzwi lodówki. Mleko świeże najlepiej przechowywać na półce z tyłu lodówki, w oryginalnym opakowaniu. Aby zachować jego świeżość na dłużej dobrze przetrzymywać je poza lodówką najkrócej jak to możliwe. Niewskazane jest również picie mleka bezpośrednio z butelki lub kartonu, ponieważ bakterie znajdujące się w naszej ślinie mogą przyspieszyć proces psucia. Butelka powinna być szczelnie zakręcona. Najlepsza temperatura do przechowywania mleka to 2-4 stopnie Celsjusza.
Przydatność do spożycia świeżego mleka to 2-3 tygodnie. Po otwarciu najlepiej spożyć je w ciągu 24 godzin.
Przechowywanie mleka UHT
W przypadku mleka UHT zostaje ono poddane procesowi sterylizacji, czyli działaniu bardzo wysokiej temperatury (powyżej 100 stopni Celsjusza) przez krótki czas. W ten sposób wszelkie drobnoustroje znajdujące się w mleku zostają zabite. Również proces rozlewania przeprowadzany jest w maksymalnie sterylnych warunkach. Dzięki temu możliwe jest przechowywanie zamkniętego mleka UHT w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas – nawet sześć miesięcy. Ważne jednak, aby temperatura nie przekraczała 25 stopni Celsjusza oraz by mleko nie leżało dłużej niż do terminu jego ważności. Po otwarciu należy przechowywać je w lodówce oraz spożyć w ciągu kilku następnych dni. Z otwartym mlekiem UHT postępujemy podobnie jak z mlekiem świeżym.
Choć mleko UHT jest trwalsze od mleka świeżego ono również może się zepsuć. W przypadku pojawienia się zmiany zapachu, konsystencji lub koloru lepiej takiego mleka nie spożywać. Może to grozić poważnym zatruciem pokarmowym.
Czy mleko można mrozić?
Okazuje się, że mleko można również przechowywać w zamrażarce. Zamrożone mleko można przechowywać przez około trzy tygodnie. Trzeba się jednak liczyć z tym, że po wyjęciu i rozmrożeniu może stracić swój wygląd i konsystencję. Nie jest to więc najlepszy sposób na przechowywanie mleka, jeśli jednak nie mamy innej możliwości (na przykład wyjeżdżamy na wakacje) możemy spróbować mleko zamrozić.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana