Jak działa lodówka domowa?

W XXI wieku lodówka, czyli chłodziarka lub chłodziarko-zamrażarka, znajduje się już praktycznie w każdym domu czy prywatnym mieszkaniu. Każdy z nas codziennie  z niej korzysta i ceni to, że z jej pomocą możliwe jest dłuższe przechowywanie wielu lubianych produktów spożywczych. Czy jednak na pewno każdy wie, w jaki sposób działa lodówka, i jak to jest możliwe, że jest w stanie przez cały czas utrzymywać w swoim wnętrzu optymalną temperaturę do przechowywania żywności? O tym jak działa typowa  lodówka domowa piszemy w naszym artykule.

Zamrażalnik w lodówce domowej

Jaka jest budowa domowych lodówek?

Nasz opis działania domowych lodówek rozpoczniemy od wymienienia, z jakich elementów składa się każda domowa chłodziarka.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart: Bez względu na rodzaj, markę czy wielkość lodówki, w każdej znajdują się przede wszystkim 3 elementy: agregat, czyli sprężarka, parownik oraz skraplacz. Każda domowa lodówka działa w obiegu zamkniętym, po którym krąży będący gazem czynnik chłodniczy izobutan R600A. Wcześniej, wiele lat temu, rolę czynnika chłodniczego pełnił najpierw amoniak, a później freon. Amoniak, jak się w pewnym momencie okazało, mógł być szkodliwy dla ludzi, natomiast freon był szkodliwy dla środowiska, dlatego zastąpiono je izobutanem.

Te trzy elementy budowy lodówek dają im możliwość zapewnienia wewnątrz oczekiwanej temperatury. W zależności od modelu i od pełnej funkcjonalności tego typu urządzenia kuchennego, mogą się one od siebie różnić przede wszystkim ilością zastosowanych sprężarek. W nowych modelach zazwyczaj są dwa, działające niezależnie od siebie agregaty, jeden w części z chłodziarką, a drugi w zamrażalniku. Pozostałe elementy budowy lodówek nie odpowiadają za ich możliwość chłodzenia, a jedynie ułatwiają ich codzienne użytkowanie. Zalicza się do nich m.in. oświetlenie, moduły sterujące, akcesoria do przechowywania oraz czujniki temperatury.

W jaki sposób lodówka osiąga oczekiwaną, niską temperaturę?

Lodówka w trakcie swojej pracy wykorzystuje kilka prostych procesów fizycznych. Żeby było to jednak możliwe, niezbędne jest jej dostarczenie odpowiedniej ilości energii elektrycznej, która jest pobierana przez połączony do gniazdka elektrycznego agregat. Dzięki dostarczonej energii możliwe jest doprowadzenie do przepływu czynnika chłodniczego oraz odpowiedniej zmiany jego stanu skupienia. W zależności od etapu przepływu, następują fazy parowania, skraplania, sprężania i rozprężania czynnika chłodniczego, co powoduje wpuszczanie do wnętrza komory chłodzenia lodówki chłodnego powietrza i oddawanie gromadzonego ciepła na zewnątrz.  Bez względu więc na to, czy stosujemy lodówkę w zabudowie, czy lodówkę wolnostojącą, nie można nigdy zasłonić miejsca wypuszczenia ciepłego powietrza.

Agregaty w lodówkach włączają się kilkukrotnie podczas dnia, gdy tylko dostaną informację, że  wewnątrz urządzenia następuje zmiana temperatury, która w każdej lodówce może być ustawiana według własnych potrzeb przez użytkownika. Schemat działania systemu chłodniczego w chłodziarkach jest stosunkowo prosty. W będącym częścią systemu parowniku znajduje się będące w stanie ciekłym chłodziwo. W jego wnętrzu panuje małe ciśnienie i niska temperatura. Chłodziwo w trakcie pracy urządzenia paruje i odbiera w ten sposób ciepło, które jest zasysane przez agregat urządzenia, sprężane i przekazywane do skraplacza, w którym ulega skropleniu i z którego ciepło jest przekazywane dalej, na zewnątrz lodówki. W następnym etapie, dzięki zaworowi rozprężnemu, chłodziwo pod bardzo niskim ciśnieniem trafia znów ze skraplacza do parownika i cały cykl rozpoczyna się od początku

Przepływ powietrza wewnątrz komory chłodniczej jest możliwy dzięki umieszczonym wewnątrz wentylatorom. Cykl działania wszystkich elementów składowych lodówki jest ciągły i powtarzalny, a powstanie jakichś przerw w działaniu, czy zaburzeń cyklu może spowodować to, że wewnątrz lodówki nie będzie panowała odpowiednia temperatura.

śr. ocena 0 / głosów 0