Jak dbać o stoły drewniane w kuchni i jadalni?
Drewno to naturalny materiał, z którego można robić eleganckie i trwałe meble. Drewniany wystrój w kuchni lub jadalni dodaje tym wnętrzom przytulności i stylu, jednak, żeby długo cieszyć się dobrą jakością mebli z drewna, trzeba odpowiednio o nie dbać. W tym wypadku sprzętami specjalnej troski są stoły, ponieważ w takich miejscach to właśnie one są najbardziej narażone na zabrudzenie i zniszczenie.
Jak dbać o drewniane stoły?
Starannie wyprodukowany, drewniany stół, może przetrwać pokolenia, mimo że to właśnie przy nim bardzo często spotyka się cała rodzina. Właśnie w takich momentach istotnie dla kondycji mebla jest odpowiednie jego traktowanie.
– Powierzchnia mebla, jakim jest stół, jest odpowiednio zaimpregnowana, ale nadal najbardziej szkodzi jej woda, która może wniknąć w głębsze warstwy drewna i spowodować niemożliwe do usunięcia plamy i przebarwienia. Dlatego istotne jest szybkie reagowanie, aby żaden rozlany płyn nie pozostał na blacie długo. Wystarczy do tego ściereczka, a do płynów innych niż woda – szmatka nasiąknięta ciepłą wodą z łagodnym mydłem – wyjaśnia specjalista z firmy FATWOOD.
Producenci mebli drewnianych wspominają również o innych zasadach, których warto przestrzegać, aby długo cieszyć się doskonałą kondycją drewnianego stołu. Oto najważniejsze z nich.
- Ustawienie stołu z dala od kaloryferów, kanałów grzewczych i kominków, oraz unikanie zbytniego nasłonecznienia. Jeżeli jednak na stół bezpośrednio padają promienie słoneczne, to warto pomyśleć na przykład o żaluzjach lub roletach w oknach.
- Optymalna dla drewnianego mebla wilgotność pomieszczenia to 40% do 60 %. Zimą warto używać nawilżacza a latem klimatyzatora lub osuszacza. Odpowiednia wilgotność pomoże dbać nie tylko o nasze meble, ale również zdrowie.
- Użycie drewnianych albo innych podkładek pod naczynia znacznie ułatwi dbanie o jego dobrą kondycję. Drewnu szkodzą zarówno wysokie, jak i niskie temperatury.
- Unikanie bezpośredniej styczności blatu ze zmywaczem do paznokci, rozpuszczalnikami a alkoholem. Nawet podczas przyjęcia warto zaopatrzyć wszystkie kieliszki w gustowne podkładki albo w miarę możliwości zwracać uwagę, aby na przykład rozlany alkohol nie zalegał na powierzchni blatu zbyt długo. Wystarczy wytrzeć ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
- Stanowcze unikanie operowania nożem czy innymi ostrymi sztućcami na samej powierzchni. Do krojenia najlepiej używać grubych desek z drewna.
Jak czyścić drewniane powierzchnie?
Drewniane stoły, które na bieżąco są chronione od agresywnych wpływów różnych działań i substancji, mogą być co najwyżej przecierane wilgotną ściereczką i pozostawiane do wyschnięcia. Polecamy również do codziennej pielęgnacji używanie środków przeznaczonych do drewna najlepiej z dodatkiem wosków pszczelich. Jeżeli podczas czyszczenia natrafi się na trudny fragment, można użyć roztworu łagodnego płynu do naczyń.
Jeśli po latach użytkowania pojawią się jakieś poważniejsze zarysowania, zabrudzenia czy inne uszkodzenia warto pamiętać, że meble z litego drewna są bardzo łatwe w renowacji. Wystarczy przeszlifować powierzchnię papierem ściernym, a następnie nałożyć nowy olej lub lakier, aby stół znów był jak nowy i cieszył oczy przez kolejne lata.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana