Na co zwrócić uwagę podczas czytania etykiety?
Czytając etykiety produktów spożywczych, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na listę składników. Panuje powszechna zasada, że im jest ona dłuższa – tym jakość żywności jest gorsza. Wynika to z faktu, iż zastąpienie naturalnych produktów wykorzystanych do wytworzenia artykułu wymaga użycia skomplikowanej mieszanki, która pozwoli uzyskać zbliżony efekt w odniesieniu do smaku i tekstury.
– Ciekawym przykładem jest sok owocowy. Wysokiej jakości produkty powinny zawierać jedynie owoce w składzie. Tymczasem soki na ogół składają się z wody, cukru, zagęszczonych soków, aromatów, barwników, stabilizatorów, przeciwutleniaczy, regulatorów kwasowości, a często i konserwantów. Pomimo iż smak i konsystencja będą podobne, jakość oraz zawartość cennych składników odżywczych są znacząco różne – wyjaśnia ekspert Magdalena Dorko-Wojciechowska z Instytutu Medycyny Funkcjonalnej.
Warto unikać także produktów zawierających sól, cukier i słodziki. Dobrze jest również sprawdzać zawartość głównych składników. Przykładowo, wybierając sok malinowy, należy zwrócić uwagę, czy składa się on z malin w 80%, 8% a może 0,8%? Jeśli zawiera on jedynie 8% malin, to co stanowi pozostałą część?
Dobrym rozwiązaniem jest również unikanie produktów, na których etykietach znajdują się słowa nie tylko trudne do wymówienia, ale też nieznane – nie mogą one oznaczać nic dobrego.
Składniki chemiczne – dobre czy nie?
W składzie większości produktów spożywczych, na końcu listy pojawiają się sławne substancje oznaczone literą E i ciągiem cyfr. Warto wiedzieć, że część z nich jest szkodliwa, a nawet trująca dla organizmu człowieka. Niektóre z nich, jak np. likopen (E160d), który jest barwnikiem ekstraktowanym z pomidorów, wydawać się mogą jako zupełnie bezpieczne. Niestety – ilość składników chemicznych jest ogromna (od E100 do E1999), stąd też odróżnianie dobrych od złych może być trudne. Z tego też względu zaleca się, aby podczas wyboru żywności stawiać na tę, w której składzie nie znajdują się „E”, bądź występują pojedynczo i odnoszą się do substancji, które znamy. Warto pamiętać, że szkodliwość składnika można sprawdzić za pomocą wielu stron internetowych. Jednak przepisy nie regulują wszystkich dodatków i wiele z nich nie jest zawarta w etykietach. Dużo łatwiej uogólnić i postawić na nieprzetworzoną, zdrową żywność. Ona jest zawsze najlepszym rozwiązaniem, bo jest wolna od substancji powstałych w laboratoriach.