Gatunki kiełków, które mogą wzbogacić nasze talerze
Kiełki są roślinami w bardzo wczesnej fazie wzrostu, znanymi i stosowanymi już od starożytności. Można kupić je gotowe w sklepie, jednak o wiele lepszym pomysłem jest wyhodowanie własnych. Najpopularniejsze są kiełki nasion rzodkiewki, brokułów, fasoli i lucerny. Wykazują wiele zdrowotnych właściwości, dlatego warto je wprowadzić do codziennej diety. Więcej na ten temat w poniższym artykule!
Właściwości zdrowotne kiełków
Kiełki roślin są wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim stanowią jeden ze zdrowszych produktów, jaki możemy zastosować w kuchni. Nie bez powodu już 5 tys. lat temu na Dalekim Wschodzie doceniono ich walory i na stałe włączono do kuchni. W kiełkach roślin znajdziemy ogrom witamin, białka i minerałów w bardzo dużych dawkach. Kiełki szczególnie warto włączyć do diety po zimie, gdy nasz organizm jest osłabiony, ale powinniśmy je spożywać przez okrągły rok – najlepiej te, które samodzielnie uprawiamy. W kiełkach znajdziemy dużą dawkę witaminy C, jak również witaminy z grupy B, D, E, K i PP. Oprócz tego, kiełki roślin są skarbnicą żelaza, wapnia, magnezu, potasu, selenu czy beta-karotenu. Są one bogate również w błonnik, wartościowe białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Nie są kaloryczne, nie wzdymają i są bardzo dobrze przyswajane przez organizm i trawione przez układ pokarmowy człowieka.
Jak kiełki oddziałują na nasz organizm? Przede wszystkim chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, obniżają poziom złego cholesterolu i mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i trawienny. Właściwości kiełków docenią szczególnie kobiety – kiełki pozytywnie wpływają na wygląd włosów i paznokci. Oprócz tego, wzmacniają zęby i kości, a także regenerują organizm i zapewniają mu zwiększoną odporność. Wszystkie te właściwości naturalnie zapewniają dobre samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Wiemy już, dlaczego warto spożywać kiełki. Przyjrzyjmy się zatem, które kiełki szczególnie warto włączyć do diety, aby poprawić nasze zdrowie i wzbogacić serwowane przez nas dania!
Jakie gatunki kiełków warto umieścić na talerzu?
Jeśli zdecydujesz się na samodzielną hodowlę kiełków we własnym domu, warto zwrócić szczególną uwagę na kilka konkretnych gatunków, które dostaniemy w dobrych sklepach ogrodniczych, takich jak chociażby Toraf. Pierwszym rodzajem są kiełki rzodkiewki – istna bomba witaminowa, polecana na przeziębienia. Działa wykrztuśnie, oczyszcza drogi oddechowe i zwiększa odporność. Ale to nie jedyna jej właściwość lecznicza. Spożywając kiełki rzodkiewki, uzupełniamy niedobory wielu witamin i minerałów, które wpływają na poprawienie wyglądu paznokci, włosów i skóry. Kolejnym rodzajem kiełków, które warto wprowadzić do codziennych dań są kiełki lucerny. Podobnie jak kiełki rzodkiewki, zwiększają one odporność i są bogactwem wielu witamin i minerałów. Kiełki lucerny szczególnie polecane są kobietom wkraczającym w okres menopauzy, ponieważ skutecznie niwelują jej dolegliwości. Dodatkowo, zapobiegają nowotworowi trzustki, osteoporozie i chorobom serca. Mają pozytywne działanie na kości i zęby, a także pomagają osobom borykającym się z zanikami pamięci.
Jeszcze jednym rodzajem kiełków, które wzbogacą nasze talerze i wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie są kiełki brokułów, które warto spożywać również w "dojrzałej wersji". To warzywo posiada wysoką zawartość sulforafanu. Jest to substancja przeciwutleniająca, która chroni przez wieloma nowotworami. Warto podkreślić, że w kiełkach brokułu znajduje się 30 razy więcej tego przeciwutleniacza, niż w dojrzałych brokułach, więc jest to solidny argument za tym, aby kiełki brokułów regularnie lądowały na naszych talerzach. Poza sulforafanem, kiełki brokułu bogate są w witaminy z wielu grup i cenne składniki mineralne. Wzmacniają układ nerwowy, regulują ciśnienie i zapobiegają udarom. Kiełki brokułów działają również przeciwbakteryjnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana