Do czego służy szuflada grzejna?

Szuflada grzejna to jedno z najnowszych rodzajów kuchennych urządzeń AGD. Tego typu sprzęt jest też nazywany szufladami grzewczymi lub po prostu szufladami do podgrzewania. Urządzenia te mogą mieć szerokie zastosowanie w kuchniach i być bardzo pomocne np. w trakcie organizowania proszonych obiadów. W naszym artykule dokładniej opisujemy, jak działają szuflady grzejne oraz jakie są ich najważniejsze parametry użytkowe.

wyposażenie kuchni

Jak działają szuflady grzewcze?

Istnieją dwa podstawowe rodzaje szuflad grzejnych: szuflady, które można stosować tylko do ogrzewania naczyń kuchennych oraz szuflady, które można też stosować do obróbki termicznej potraw, czyli do pieczenia. Szuflady grzewcze rzadko jednak są wykorzystywane do pieczenia, częściej raczej do utrzymywania gotowych już potraw w optymalnej, wysokiej temperaturze. Szuflady do podgrzewania można też wykorzystać do rozmrażania zamrożonych produktów, albo np. do obróbki termicznej kupionych w sklepie gotowych potraw. Takim sprzętem można więc też skutecznie zastąpić kuchenkę mikrofalową. Co ważne, obróbka termiczna potraw w takich urządzeniach jest nie tylko wygodna, ale też ma wiele zalet.

O to dlaczego warto jest korzystać z takich urządzeń przy podgrzewaniu potraw zapytaliśmy naszego rozmówcę, doradcę klientów ze sklepu agdsmart.pl. w którym jest dostępnych bardzo dużo kuchennych i łazienkowych urządzeń AGD klasy Premium:

Podgrzewanie potraw w szufladach grzewczych jest dobrym rozwiązaniem przede wszystkim dlatego, że nie powoduje ich przesuszenia. Dzięki temu są bardzo smaczne oraz zachowują pełnię smaku i aromatu. Jest to też powód, dlaczego szuflady do podgrzewania lepiej się sprawdzają w utrzymywaniu przez długi czas potraw w optymalnej temperaturze. Pozostawienie ich w piekarniku niestety nie dałoby tak samo dobrych rezultatów.

W którym miejscu w kuchni najlepiej jest umieścić szufladę grzewczą?

Szuflady grzewcze najczęściej umieszcza się pod piekarnikiem, czyi w miejscu, w którym w starych kuchenkach znajdował się schowek. Tak naprawdę jednak tego typu urządzenia AGD do zabudowy mogą zostać zamontowane w dowolnym miejscu, także np. nad szufladami czy pod płytą grzewczą. Wybór miejsca montażu szuflady do podgrzewania powinien być uzależniony od tego, w jakim celu chcemy ją stosować. Wybrane miejsce powinno być dla nas możliwie najwygodniejsze.

Jakie mogą być parametry użytkowe szuflad grzejnych?

Obecnie szuflady do podgrzewania są coraz bardziej popularne wśród klientów i są umieszczane w coraz większej ilości domowych kuchni. Takie urządzenia są też oferowane przez coraz więcej producentów AGD, dlatego też decydując się na ich zakup, trzeba najpierw poszukać takiego sprzętu, który będzie w stanie najlepiej spełnić nasze oczekiwania. W tym celu będzie trzeba porównać poszczególne parametry użytkowe tych urządzeń. Przede wszystkim będziemy musieli porównać ich funkcjonalność, czyli to, czy dana szuflada daje tylko możliwość podgrzewania naczyń, czy także obróbki termicznej potraw. Poszczególne szuflady mogą się też od siebie różnić listą dostępnych w nich funkcji. W szufladach mogą być tylko 3 podstawowe programy, czyli: podgrzewanie, podtrzymywanie ciepła oraz rozmrażanie, ale niektóre urządzenia oferują ich więcej, także więcej sposobów grzania. Kupując szufladę grzejną warto jest też sprawdzić zakres temperatur, w jakich może pracować szuflada, a także jej udźwig. Zazwyczaj taki sprzęt pracuje w zakresie temperatur od 30 do 80 stopni, natomiast ich udźwig jest do 25 kg.

śr. ocena 0 / głosów 0