Natrysk pianki poliuretanowej - najważniejsze zalety
Pianka poliuretanowa wyróżnia się wieloma istotnymi walorami użytkowymi, dlatego też ta technika ocieplania z każdym rokiem cieszy się coraz większą popularnością. Jednocześnie natrysk pianką poliuretanową musi odbywać się przy użyciu odpowiedniego sprzętu, wymaga odpowiedniej odzieży ochronnej, a także odpowiednich umiejętności. Spełniając te trzy warunki, można wykonać trwałą i skuteczną izolację dachów, poddaszy, stropów, fundamentów, a nawet ścian budynków.
Korzyści z zastosowania piany poliuretanowej
Pianka poliuretanowa znajduje obecnie coraz częstsze zastosowanie podczas ocieplania domów jednorodzinnych oraz budynków przemysłowych. Jej aplikacja poprzez natrysk pozwala na stworzenie jednolitej warstwy izolacyjnej, która gwarantuje skuteczną ochronę przed stratami ciepła czy działaniem wilgoci.
Oprócz tego natrysk pianki poliuretanowej to sposób na bardzo szybkie wykonanie solidnej izolacji, dzięki czemu można znacząco skrócić czas prac budowlanych czy remontowych.
Piankę poliuretanową, na przykład taką, którą oferuje firma Polychem Systems będąca pionierem w produkcji poliuretanów, można nakładać na różnego rodzaju podłoża. Sam materiał jest też na tyle lekki, że nie obciąża stropu. Dzięki temu skutecznie dociera nawet do trudno dostępnych miejsc i doskonale nadaje się do ocieplania nie tylko obiektów nowych, ale i zabytkowych.
Natrysk z zastosowaniem pianki zamkniętokomórkowej i otwartokomórkowej
Do prac izolacyjnych wykorzystywane są dwa typy pianki poliuretanowej: otwartokomórkowa i zamkniętokomórkowa. Różnią się nie tylko podstawowymi właściwościami, ale i obszarami zastosowania. Piana otwartokomórkowa wyróżnia się mniejszą gęstością niż zamkniętokomórkowa. Wpływa na znaczną poprawę dźwiękoszczelności, a także przepuszcza parę wodną. Znajduje zastosowanie w izolacji wewnątrz budynków, w tym w szczególności do ocieplania poddaszy, a także stropów i ścian działowych.
Z kolei piana zamkniętokomórkowa polecana jest głównie do izolacji hal przemysłowych, magazynów, przechowalni produktów spożywczych, dojrzewalni, chłodni itp.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana