Zlewozmywak jako kluczowy element każdej kuchni
Planujesz remont? Czy wiesz, że jednym z podstawowych warunków zaprojektowania funkcjonalnej i przestronnej kuchni jest dobrze dobrany zlewozmywak? Wykonany z odpowiednich materiałów, we właściwym rozmiarze, kolorze, o budowie dostosowanej do indywidualnych oczekiwań. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, dlaczego zlewozmywak jest kluczowym elementem każdej kuchni i w jaki sposób go wybrać, aby nie żałować swojej decyzji.
Idealny zlewozmywak do własnej kuchni, czyli czym kierować się podczas wyboru?
Aranżując kuchnię po remoncie, zdecydowanie zbyt mało uwagi poświęca się zagadnieniu armatury sanitarnej. Brzeg jest miastem, gdzie znajduje się hurtownia artykułów instalacyjnych Bartexpol, w której dostępna jest szeroka oferta produktów do kuchennych zlewozmywaków. Pierwszym aspektem, na jaki należy zwrócić uwagę, jest rozmiar i rodzaj. Jest to szczególnie istotne w sytuacji, kiedy dana osoba planuje zrezygnować ze zmywarki. Dobrym wyborem będzie zlew dwukomorowy, zapewniający więcej możliwości i praktycznych zastosowań. Z kolei jednokomorowy z ociekaczem to dobry wybór dla niewielkich kuchni. Chcąc zadbać o wygląd swojej kuchni, uwagę warto skierować na kolor zlewozmywaka. Modne w ostatnich latach produkty trzeba odpowiednio pielęgnować, aby usunąć powstające osady na skutek użytkowania twardej wody. Chcąc nadać pomieszczeniu estetyki i elegancji, dobrym rozwiązaniem są białe zlewy ceramiczne lub grafitowe. Łatwe w czyszczeniu są także te wykonane ze stali szlachetnej.
Zlewozmywak jako wierzchołek trójkąta? Funkcjonalność kuchni dzięki tzw. „trójkątowi roboczemu”
Projektując przestrzeń w kuchni, warto zapoznać się z założeniami trójkąta roboczego, który określa położenie lodówki, kuchenki i właśnie zlewozmywaka. W ten sposób zachowuje się ergonomię prac kuchennych dzięki wyznaczonym strefom zapasów, gotowania i zmywania. Ułatwia to poruszanie się w pomieszczeniu, a także maksymalnie usprawnia prace związane z gotowaniem, zmywaniem i przechowywaniem żywności. Klasycznie, zlew należy zaplanować blisko lodówki. Dla ogólnej wygody optymalna odległość między poszczególnymi strefami roboczymi powinna wynosić minimum 120 cm, aczkolwiek w przypadku niewielkich pomieszczeń, odległość między zlewem a kuchenką powinna wynosić 90 cm.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana