Świeże zioła kuchenne – dekoracja i samo zdrowie
Wielu z nas marzy o ogródku, z którego w każdej chwili można przynieść świeże warzywa i zioła. Taki ogródek można w łatwy sposób zastąpić, organizując w swojej kuchni prawdziwy zielnik.
Roślin do wyboru jest całe mnóstwo – świeża mięta, szczypiorek, bazylia, oregano, pietruszka, kolendra, rozmaryn, tymianek – każdy ma swoje ulubione dodatki do potraw. Zabaw się w ogrodnika i urządź własną uprawę świeżych ziół. Oczywiście zioła kuchenne są doskonałym elementem dekoracyjnym każdej kuchni. Jak je przechowywać i gdzie umieścić?Jak hodować zioła kuchenne?
Najprostszym sposobem jest pielęgnowanie ziół w doniczkach. W sklepach możemy wybierać pośród wielokolorowych doniczek w różnych rozmiarach i stylach. Zwolennicy prostoty sięgną po małe okrągłe doniczki, entuzjaści oryginalności – doniczki podłużne, kwadratowe, wielopoziomowe, metalowe przypominające wiaderka i obwiązane kolorową wstążką albo zwykłe, ale z oryginalnym motywem – naklejonym ręcznym podpisem. Co więcej, zioła pięknie wyglądają w konewkach, słoikach czy wazonach.Gdzie umieścić?
Następnie, gdzie umieścić taką dekorację? Sposobów jest wiele: mogą zdobić stół kuchenny, parapet, szafkę kuchenną albo blat, mogą również być zawieszone na ścianie – w tym celu kupuje się zwykłe wieszaki na doniczki albo specjalną szynę, którą można umieścić obok wyspy kuchennej. Do zamontowania zielnika służą również wieszaki montowane na suficie. Zastępują wtedy wiszącą lampę i w wyjątkowy sposób zdobią pomieszczenie. Istnieją również specjalne stojaki na doniczki. Na pewno znajdą zastosowanie w dużych kuchniach. Ciekawym pomysłem jest także porozmieszczanie zielników w całej kuchni – tworzy to szczególnie wyjątkowy nastrój.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana