Smaki natury. Charakterystyka ekologicznych herbat owocowych
Choć brak tu suszonych liści tradycyjnej herbaty, napar powstały z owoców zwyczajowo nazywa się właśnie herbatą. Herbaty owocowe to wyjątkowe połączenie kawałków suszonych owoców z kolorowymi płatkami kwiatów oraz ziołami. Bogate w przeciwutleniacze i witaminy oferują wyjątkowe smaki natury – ekologiczne herbaty owocowe oferowane są bowiem w szerokiej gamie smaków i aromatów.
Warto jednak wiedzieć, co kryje się pod pojęciem „ekologiczny”. Zwłaszcza, że coraz więcej osób staje się świadomymi konsumentami, wybierającymi tylko sprawdzone i niewpływające na otaczające nas środowisko rozwiązania.
Zrównoważony rozwój
„Ekologiczny” to często słowo-klucz, wykorzystywane nieraz na wyrost. Co kryje się pod tym pojęciem?
Ekologiczny to m.in. wytworzony z naturalnych surowców. Oczywiście herbaty owocowe z pewnością możemy określić tym mianem, zwłaszcza jeśli produkowane są z owoców pochodzących z organicznych upraw – mówi specjalista z Julius Meinl, firmy oferującej kawy i herbaty premium, m.in. dla segmentu HoReCa – Ekologiczność produktów to jednak nie wszystko, ważny jest także zrównoważony rozwój oraz proces ich powstawania. To dzięki niemu ekologiczna herbata owocowa jest naprawdę ekologiczna, bo wytworzona z dbałością o środowisko naturalne oraz z poszanowaniem praw pracowników na każdym etapie produkcji – dodaje. Dlatego szukajmy produktów certyfikowanych, a nie tylko z opisem, że są eko. Najpopularniejsza certyfikacja ekologiczna to zielony prostokąt z białymi gwiazdkami w kształcie listka.
Herbata owocowa bez herbaty
Czas jednak przejść do charakterystyki herbat owocowych, ponieważ to one są głównym bohaterem niniejszego artykułu. Co je wyróżnia? Przede wszystkim prawdziwe herbaty owocowe składają się z suszu owocowego, uzupełnionego o suszone zioła lub kwiaty. Nie znajdziemy tu tradycyjnych liści herbaty, choć możemy spotkać się również z herbatami aromatyzowanymi. Tych jednak lepiej unikać – sztuczne dodatki nie niosą ze sobą żadnych właściwości zdrowotnych, a co więcej mogą być szkodliwe. Dlatego najlepszym wyborem będą herbaty składające się wyłącznie z suszonych owoców pochodzących z organicznych upraw – dzięki temu będziemy mieć pewność, że każda filiżanka zapewni bogactwo wyjątkowego smaku i mnóstwo dobroczynnych składników.
Herbaty owocowe – źródło przeciwutleniaczy i witamin
W każdej herbacie owocowej znajdziemy doskonałe źródło przeciwutleniaczy oraz witamin. Wiele zależy od rodzaju dodanych owoców – każdy z nich posiada nieco inne właściwości. Z pewnością możemy jednak liczyć na przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia, zapobiegając powstawaniu tzw. wolnych rodników. Oprócz tego w herbacie owocowej znajdują się minerały, takie jak żelazo, magnez i fosfor, a także witaminy z grupy B, witamina A oraz C – niezwykle istotne dla odporności oraz młodego wyglądu. Dzięki temu herbaty owocowe działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, wzmacniają odporność, pomagają w procesach trawiennych, obniżają poziom cholesterolu i w szczególności dobrze działają na układ moczowy.
Rodzaje herbat owocowych
Herbaty owocowe możemy podzielić na herbaty w torebkach oraz sypane. Herbaty w torebkach są zdecydowanie wygodniejsze w użyciu – wystarczy umieścić torebkę w filiżance, a następnie zalać gorącą wodą. Jeśli jednak chcemy poczuć prawdziwy smak herbaty lepiej zdecydować się na mieszanki sypane, do których będzie niezbędny również filtr, który umożliwi wyjęcie pływających kawałków owoców po czasie parzenia – dzięki czemu herbata będzie smakowała wyjątkowo i nie będzie zbyt mocna (a tym samym cierpka).
Wśród najczęściej spotykanych smaków znajdziemy herbaty na bazie suszonych jabłek, czarnych porzeczek, owoców dzikiej róży, truskawek, rabarbaru, wiśni, malin, jagód, wśród smaków egzotycznych: granatu, papai, moreli, ananasa, mango, skórki cytrynowej i pomarańczowej, a dodatkowo kwiatów czarnego bzu i hibiskusa oraz cynamonu.
Przygotowanie naparu z suszonych owoców. Kto może go pić?
Na każde 100 ml wody dodajemy 1-2 gramy herbaty. Czas parzenia wynosi od 5 do 10 minut, w zależności od tego, jak mocny napar chcemy uzyskać. Woda powinna mieć temperaturę 100°C, choć z powodzeniem z herbat owocowych można zrobić tzw. cold brew tea, czyli herbatę przygotowywaną na zimno. Tak przygotowaną herbatę można dosłodzić odrobiną miodu.
Niesłodzoną herbatę owocową z powodzeniem mogą pić osoby na diecie – jest niskokaloryczna. Ze względu na prozdrowotne właściwości oraz brak kofeiny mogą spożywać ją nawet dzieci, choć nie zaleca się podawać jej niemowlętom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana