Artykuł sponsorowany

Różnice między koniczyną perską, koniczyną czerwoną i lucerną

Różnice między koniczyną perską, koniczyną czerwoną i lucerną

Pasze mają znaczenie nie tylko dla utrzymania procesów życiowych zwierząt. Ich prawidłowy dobór wpływa w decydującym stopniu na ilość i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego. Do popularnych roślin uprawianych w naszym kraju na cele paszowe zaliczają się między innymi koniczyna perska i czerwona oraz lucerna. Jakie są między nimi najważniejsze różnice?

Koniczyna perska – smaczna i wartościowa zielonka

Koniczyna perska, nazywana skręconą, pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. W polskich warunkach klimatycznych jest rośliną jednoroczną. Nadaje się do uprawy na glebach żyznych, świeżych i wilgotnych. Nie toleruje stanowisk ubogich, ciężkich i zimnych. Ma wysokie wymagania temperaturowe i świetlne, a ze względu na mocno rozgałęziony, ale płytki system korzeniowy jest dość wrażliwa na suszę. Koniczyna perska charakteryzuje się wysoką zawartością białka i składników mineralnych przy niskiej ilości surowego włókna. Ze względu na małą zawartość suchej masy słabiej nadaje się do suszenia i powinna być podawana zwierzętom głównie w postaci zielonki. Bardzo szybko odrasta, dzięki czemu daje w jednym sezonie nawet 3-4 pokosy.

Koniczyna czerwona – wysokowartościowa pasza objętościowa

Koniczyna czerwona, zwana też łąkową, jest rośliną wieloletnią. Udaje się na glebach żyznych zwięzłych i średnio zwięzłych o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Najlepiej wysiewać ją latem po wczesnych ziemniakach lub jęczmieniu ozimym. Koniczyna czerwona jest popularnym składnikiem mieszanek z trawami na grunty orne i łąki, dostępnych na przykład w sklepie Małopolskiej Hodowli Roślin. Takie mieszanki dostarczają paszy o mniejszej zawartości białka i większej koncentracji energii niż pasze jednogatunkowe, co jest korzystne dla przeżuwaczy. Przy zbiorze dwóch pokosów koniczyny czerwonej uzyskuje się zielonkę odpowiednią dla starszych zwierząt. Zbiór trzech pokosów zaleca się w żywieniu zwierząt młodych i wysokoprodukcyjnych.

Lucerna – doskonałe źródło białka w żywieniu bydła

Lucerna, podobnie jak koniczyny, należy do rodziny motylkowatych. W Polsce na paszę uprawia się przede wszystkim lucernę siewną. Preferuje ona gleby żyzne, ciepłe i przewiewne o odczynie obojętnym. Dobrze znosi mrozy i suszę. Może być uprawiana na jednym stanowisku od 3 do 4 lat. Zaleca się wysiewać ją w roślinę ochronną: trawy lub zboża jare. Optymalny termin siewu przypada na kwiecień lub początek maja. Ze względu na wysoką zawartość białka lucerna siewna ma duże znaczenie jako roślina pastewna. Zawiera znaczne ilości wapnia, magnezu, fosforu oraz witamin z grup A i D. Stanowi ważny element diety bydła mlecznego. Można ją stosować w postaci zielonki, kiszonki i suszu oraz jako składnik pełnowartościowych mieszanek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.