Pizza orkiszowa – zdrowszy wariant włoskiego placka
Przepyszna pizza jest daniem uwielbianym przez wszystkich. Jej popularność na całym świecie z roku na rok tylko wzrasta. W samych Włoszech spotkać się można z niezliczonymi odmianami tej potrawy, charakteryzującymi się wymyślnym kształtem oraz unikalnymi dodatkami. Słynna, drobna mąka typu 00, będąca podstawą tradycyjnego śródziemnomorskiego placka, do najzdrowszych jednak nie należy.
Zwykłą, modyfikowaną genetycznie, zawierającą źle przyswajalny gluten i nieposiadającą zbyt wielu wartości odżywczych, pszenicę da się na szczęście zastąpić czymś innym. Co najważniejsze – nie tracąc przy tym ani odrobiny smaku. Przed nami artykuł, opisujący zalety zdobywającej popularność pizzy orkiszowej, uzupełniony także o warty wypróbowania przepis.
Orkisz? Samo zdrowie!
Pradawne zboże – mówi ekspert ze sklepu internetowego Diogra – jakim jest orkisz zawiera duże ilości błonnika, białka, żelaza, wapnia, a także skrobi. Dorzućmy do tego jeszcze bogatą mieszankę aminokwasów, minerałów oraz witamin z grupy B i PP, a otrzymamy coś absolutnie wspaniałego. Pozyskiwane z orkiszu mąki, kasze, płatki, czy otręby pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, wzmacniają odporność, poprawiają koncentrację, przy okazji nasycając organizm na długi czas.
Danie, z którym poradzi sobie każdy
Przygotowanie pizzy orkiszowej nie jest wcale karkołomnym zadaniem. Bez żadnego problemu przyrządzimy ją w domowym zaciszu – poradzą sobie wszyscy, nawet osoby niespędzające w kuchni za dużo czasu. Do zrobienia idealnego ciasta potrzebne będą: sprawdzony przepis i odrobina dobrych chęci. Finalnie, całość powinna być cienka i chrupiąca, a przed umieszczeniem w piecu – elastyczna i gotowa do współpracy. Jeśli mocno kochasz pizzę, a z drugiej strony coraz bardziej zaczynasz zwracać uwagę na skład spożywanych produktów wydaje się, że nasza orkiszowa propozycja jest wprost stworzona dla Ciebie. Samodzielnie zajmując się wszystkim, dobierając do tego wartościowe dodatki, stworzysz doskonałą potrawę, wyświadczając przysługę zarówno swemu zdrowiu, jak i kubkom smakowym.
Pomysł na ciasto
By przygotować jeden średni placek potrzebować będziemy około 300 gramów mąki orkiszowej. Najlepiej nadawać będzie się do tego ta oznaczona jako typ 750, choć razowa (2000) sprawdzi się równie dobrze. Niezbędne okażą się rzecz jasna drożdże – 25 gramów należy zalać odrobiną wody, dosypując też łyżeczkę nierafinowanego cukru. Kiedy zaczyn urośnie, przyjdzie pora na urabianie ciasta. Przyda nam się troszkę soli i oliwy z oliwek; do tego jeszcze odrobina smakowitych przypraw. W ciągu 30 minut, przez które masa ma leżeć pod przykryciem, warto zająć się szykowaniem tego, bez czego nie byłoby pizzy – dodatków.
Sos i cała reszta
Sos z passaty pomidorowej to prawdziwa klasyka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by urozmaicić go o to, na co tylko mamy ochotę. Idąc dalej, oprócz składników takich, jak mozzarella, bazylia, pieczarki i oliwki wolno nam użyć szparagów, bakłażana, czy szpinaku. Po maksymalnie dwudziestu minutach w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piecu, nasza orkiszowa pizza będzie już gotowa. Sądzimy, że niezależnie od wykorzystanych półproduktów, jej smak zachwyci całą rodzinę, szczególną furorę zrobi zaś delikatny i przyjemnie chrupiący spód.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana