Jaki blat kuchenny wybrać - marmurowy czy granitowy?
Blat kuchenny to jeden z ważniejszych elementów każdej kuchni. Warto dokładnie przemyśleć wybór materiału, ponieważ jest to powierzchnia intensywnie użytkowana. Do jednych z najtrwalszych oraz popularnych tworzyw na blaty kuchenne zalicza się marmur i granit. Który z nich lepiej się sprawdzi i dlaczego?
Najważniejsze cechy blatów marmurowych
Marmur należy do niezwykle ozdobnych, a zarazem eleganckich kamieni naturalnych. Do głównych cech tego kruszcu zalicza się odporność na wilgoć, a także przebarwienia. Jednak bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem użytkowania odpowiednio zaimpregnować blat. Co więcej, produkty kamienne wykonane z marmuru nie wykazują podatności na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie oraz wysokie temperatury. Dlatego bez obaw można postawić na powierzchni gorący garnek oraz umieścić blat blisko kuchenki gazowej. Ogromną zaletą marmuru jest również to, że dostępny jest w wielu wersjach kolorystycznych oraz niepowtarzalnych wzorach, dlatego łatwo jest go wpasować w różną stylistykę wnętrz.
Przeczytaj również: Jaki kamień wybrać na blaty kuchenne?
Jakie są zalety granitowych blatów?
Granit podobnie jak marmur jest kamieniem naturalnym niezwykle trwałym, przy czym wykazuje większą odporność na ścieranie niż marmur. Co więcej, blaty wykonane z granitu nie wymagają regularnej impregnacji. Ogromną zaletą tego kamienia jest również to, że ma właściwości antybakteryjne i jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości. Oczywiście granit jest odporny na wilgoć oraz wysokie temperatury. Wybierać możemy z wielu wzorów oraz kolorów tego kamienia naturalnego. Występuje zarówno w barwach jasnych jak beże, biel oraz bardziej wyrazistych, jak chociażby czerń. Szeroką ofertę oferuje między innymi zakład kamieniarski KG STONE.
Przeczytaj również: Czym charakteryzują się blaty kamienne?
Marmur czy granit – co wybrać?
Blaty granitowe kuchenne będą bardziej odporne na zarysowania oraz nie wymagają impregnacji. Z kolei marmur jest niezwykle elegancki i zachwyca swoim wykończeniem. Jeśli urządzamy kuchnie w stylu nowoczesnym, to lepszym wyborem będzie granit, z kolei w przypadku wnętrz dystyngowanych i z dużą klasą marmur sprawdzi się lepiej. Oba kamienie dostępne są w pokaźnej odsłonie kolorystycznej oraz wzorach, które z pewnością wyróżniają się na tle innych materiałów stosowanych do produkcji blatów kuchennych. Z tego powodu łatwo dopasować ich wygląd do barw wybranych do wykończenia kuchennych mebli, podłóg oraz ścian.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana