Czym jest kuchenny trójkąt roboczy i jak go zaplanować przy projektowaniu mebli kuchennych na wymiar?
Prawidłowo zaplanowana kuchnia to gwarancja szybkiego i sprawnego przygotowywania posiłków. Architekci i projektanci wnętrz, planując układ tego ważnego pomieszczenia, zwykle stosują się do tzw. kuchennego trójkąta roboczego. Owo rozmieszczenie pozwala odpowiednio ustawić sprzęt AGD z meblami kuchennymi (najlepiej na wymiar) – tak, aby każdy domownik czuł się w kuchni komfortowo.
Co określamy jako kuchenny trójkąt roboczy?
Kuchenny trójkąt roboczy to specjalne rozmieszczenie mebli i urządzeń w kuchni. Polega on na rozstawieniu trzech głównych elementów wyposażenia kuchennego na planie wierzchołków trójkąta. Są to:
zlewozmywak,
lodówka,
płyta kuchenna (często połączona z piekarnikiem).
Ważne jest również odpowiednie zagospodarowanie sfer mieszczących się pomiędzy wierzchołkami. Należy zachować pewne zależności między kluczowymi punktami. Odległość między lodówką i zlewem powinna mieścić się w przedziale 120-210 cm. Między płytą kuchenną a zlewem (tutaj jest blat roboczy) musi znajdować się co najmniej 90 cm (w małych pomieszczeniach), a najlepiej między 120-210 cm (w większych kuchniach). Ostatnia zależność dotyczy lodówki i płyty kuchennej – optymalna odległość to 120-270 cm.
Na projektowanie kuchennego trójkąta roboczego wpływ ma również kierunek pracy (dla osób leworęcznych lub praworęcznych). Stworzenie kuchni według zasad trójkąta roboczego jest znacznie łatwiejsze w przypadku mebli kuchennych na wymiar. Wtedy łatwiej jest wymierzyć odległości między konkretnymi sferami. Wszystko odbywa się według wymienionych zasad.
Firma Meble Stasiak specjalizuje się w projektowaniu i produkcji mebli (szczególnie kuchennych). Tutejsi pracownicy stosują się chętnie do założeń kuchennego trójkąta roboczego.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni?
Trójkąt roboczy określa również zasady ergonomii – np. w kontekście odpowiedniego układu (jednorzędowego lub dwurzędowego) układu mebli. Jednorzędowe rozmieszczenie umeblowania częściej pojawiają się w mniejszych kuchniach. Dwurzędowe układy sprawdzają się w charakterystycznym ustawieniu – gdy lodówka i zlewozmywak zostają umieszczone na tej samej ścianie. Kuchenny trójkąt roboczy nie określa tylko wierzchołkowego rozmieszczenia sprzętów AGD, ale też ustawienie pozostałych mebli i akcesoriów kuchennych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana